İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu

Türkiye'de üretilen malı kullanınız!

Ahmet Kurt: ‘Tuzak’ları birlikte yıkalım

TÜRKONFED ve Daha İyi Yargı İşbirliği ile “refah için demokrasi” ana felsefesiyle düzenlenen “Yapısal Reformlar Zirvesi” gerçekleştirildi. İÇASİFED Yönetimi, üye derneklerin başkanları ile üyelerinin katılım sağladığı, “Yapısal Reformlar Zirvesi”, TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün ve İç Anadolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (İÇASİFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kurt’un açılış konuşmalarıyla başladı. Kurt konuşmasında, “Herkesi Türkiye’nin tüm tuzaklardan kurtulması için iş ve güç birliği yapmaya çağırıyoruz” dedi.

TÜRKONFED ve KAİSDER Yönetim Kurulu Üyesi Yurdum Hasgül ile TÜKD’in İkinci Başkanı Meral Güler, katılımları ve sorularıyla; BAGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ayfer Ulusoy ile Akyurt Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Tekin Çelik ve pek çok İÇASİFED’li katılımlarıyla zirveye katkı sağladı.

“Yapısal Reformlar Zirvesi”nde, TÜRKONFED tarafından hazırlanan Türkiye’nin İkilemi: Orta Gelir ve Orta Demokrasi Tuzakları Politika Raporu da detaylarıyla ele alındı.

Moderatörlüğünü gazeteci Hakan Güldağ’ın yaptığı panele; Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Temsilcisi Alvaro Rodriguez, AB Komisyonu Türkiye Masası Şefi Bernard Brunet, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün, Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan katıldı.

 

AHMET KURT’UN KONUŞMASI

 

İç Anadolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (İÇASİFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Kurt, zirvede şu konuşmayı yaptı:

Konfederasyonumuzun, federasyonlarımızın, derneklerimizin saygıdeğer başkanları, üyeleri ve kıymetli davetliler, hepinizi Yönetim Kurulu Başkanvekili olduğum İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu İÇASİFED adına saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle 29 federasyon, 235 dernek ve 40 bini aşkın şirketi temsil eden TÜRKONFED ile alanında önemli hizmetlere imza atan Daha İyi Yargı Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Yapısal Reformlar Zirvesi”nin, orta gelir tuzağı ve orta demokrasi tuzağından kurtulmamıza katkı sağlayacağına inancımı belirtmek istiyorum.

Türkiye’nin ikilemi Orta gelir ve Orta Demokrasi tuzakları politika raporunun paylaşılacağı bu etkinliğin açılışını yapmış olmaktan büyük onur ve gurur duyuyorum.

Raporun sadece Ankara da yapılacak bir toplantı ile sınırlı olmayışı TÜRKONFED in alışkanlık haline getirdiği yaygınlaştırma faaliyetlerinin bir parçası olmasını da  çok önemsiyorum.

Değerli Konuklar;

Ben Bu gün raporları sunulacak olan konularla ilgili sadece kısa vurgular yaparak konuşmamı tamamlayacağım

Orta gelir tuzağı bir ekonomide kişi başına gelir düzeyinin belirli bir aşamadan öteye gidememesi ya da belirli bir gelir düzeyine ulaştıktan sonra durgunluk içine girilmesini, özetleyen bir yaklaşımdır.

“Orta demokrasi tuzağını ise “Belli oranda bir demokratikleşme hızını yakalamış bir ülkenin ulaştığı demokratik düzeyde sıkışıp kalması halidir”

Belirli bir noktadan sonra bir ekonomide kişi başına gelirin arttırılabilmesi için o ekonominin içinde bulunduğu sisteme uygun atılımların yapılması gerekiyor. Ekonomi büyürken büyümenin kalitesi kalibre edilmezse büyüme gelişmeye dönüşemez.

Bu dönüşümü sağlayacak şey yapısal reformlardır.

Bu reformlar sadece ekonomiyle ilgili değildir. Eğitimde bilimsel kalite artışının sağlanmasından yargı bağımsızlığına, ifade özgürlüğünün desteklenmesinden vergi yüklerinin düşürülmesine kadar pek çok konu bu kapsamın içine giriyor.

Türkiye, yapısal reformlar için ne yazık ki en önemli fırsatlar sunan 2005 – 2009 arasındaki dönemi boş geçirmiş bulunuyor. O dönemde hem küresel krizin etkisi bu kadar yoğun değildi hem de dünyada likidite bolluğu vardı, Türkiye özelleştirmeler başta olmak üzere bir seferlik gelirlerden yoğun bir biçimde yararlanmıştı. Bu fırsat kaçırıldı. Türkiye son 10 yılda yapısal reform olarak adlandırılabilecek tek düzenlemeyi bankacılık alanında krizin empoze ettiği sonuçlar üzerine gerçekleştirdi.

2023’te 25 bin dolarlık hedefe ulaşılabilmesi için Türkiye’nin kişi başına gelirini her yıl 1500 dolar arttırması gerekiyor. Son 7 yıllık performansa bakarsak bunun mümkün olduğunu söylemek hayalperestlik olur. Bu hedefe ulaşmanın bir tek yolu Türkiye’nin teknoloji üretmeye başlamasıdır.

Değerli Konuklar;

Ülkemizin ekonomik büyüme ve sürdürülebilir GSYH artışını yakalayarak orta gelir tuzağından kurtulabilmesi orta demokrasi tuzağından çıkmasıyla yakından ilgili… Evet, demokrasi sadece gündelik, sosyal, siyasal yaraların değil ekonominin de ilacıdır…

Ülkeleri orta gelir tuzağına sürükleyen nedenler bellidir. Buna göre; bir ülkenin gelir dağılımı bozuk, sermaye ve rekabet gücü yetersiz, teknoloji eksik, AR-GE ıskalanmış, inovasyon faaliyetleri eksik, ekonomiye yön ve güç veren kurumsal faktörler işlevini yitirmiş, alt yapı yatırımları yetersiz ise yapılacak şey bellidir: Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmanın bir yolu bulunmalıdır…

Bu yol aranırken de bu yol bulunduktan sonra da ihtiyaç duyulan en önemli şey demokrasidir. Öyleyse yapılacak ilk iş orta demokrasi tuzağından kurtulmak, hukukun üstünlüğünü sağlamaktır.

Türkiye her bakımdan zor bir süreçten geçiyor. Yaşadıklarımızı dünyadaki gelişmelerden soyutlamak mümkün değildir. Yatırım çekmek için gereken ekonomik göstergeler artık tek başına yeterli değil.

Ekonomi ile demokrasi artık ayrılmaz bir bütün halini aldı. Yabancı sermaye, yabancı yatırım isteniyorsa; yüksek demokrasi standartları, hukukun üstünlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, katılımcı ve çoğulcu bir demokrasi gibi değerler yerli yerine oturmuş olmalı. Bu yönde yapılacak reformlar sadece demokrasimizi değil ekonomimizi de güçlendirecektir.

Bizi orta gelir ve orta demokrasi tuzağında tutan faktörlerden bir an önce kurtulamazsak, dünyanın gittiği yere varmamız olanaksız bir hal alır. Türkiye orta gelir tuzağından kurtulabilmek için AB ile entegrasyona, sanayi yatırımlarına, üretimin merkezindeki KOBİ’lere destek olmaya devam etmelidir.

İÇASİFED olarak, bu tarihi zirvenin gerçekleşmesini sağlayan TURKONFED ve Daha İyi Yargı Derneği’ne teşekkür ediyor; herkesi Türkiye’nin tüm tuzaklardan kurtulması için iş ve güç birliği yapmaya çağırıyoruz…

Ümit ediyorum ki hukukun egemen olduğu,  haklarını koruyan bir devletin varlığından emin olan vatandaşlarımız, yerli yabancı yatırımcılarımız, “bundan böyle benim işim olmayacak” modunda yaşamasın. Saygı ile… 24 EKİM 2019

İÇASİFED

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Uzay Çağı Cad. No : 76/A Ostim Yenimahalle Ankara